Tokaji puttonyos

A Tokaji puttonyos a Tokaji aszú jelzője lehet.
A Tokaj-hegyaljai borvidék zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett:

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárgamuskotály
  • Zéta
  • Kövérszőlő

Tokaji puttonyos a minőség jelzője

Az aszúbor minőségét a puttonyszám határozza meg.

Minél magasabb a puttonyszám, ami 3, 4, 5, vagy 6 lehet, jellemzően annál magasabb minőséggel és nagyobb édességgel rendelkezik. A puttonyszám azt mutatja meg, hogy 25 kg töppedt aszúszemet tartalmazó „puttonyból” hányat kevernek egy-egy gönci hordó musthoz, ami hagyományosan 136 l.

A Tokaji puttonyos számok közötti különbség megértése úgy a legsimább, ha az aszú elkészítéséhez tradicionálisan használt két eszközzel magyarázzuk. A bor tárolására használt úgynevezett gönci hordó (136 liter), térfogata éppen 5 puttony (a szüreteléskor használt, nagyjából 27 literes térfogatú  gyűjtőedény) aszúéval egyenértékű.

Vagyis: az 5 puttonyos aszú azt jelenti, hogy egy gönci hordónyi musthoz (erjedő musthoz vagy borhoz) 5 puttony (azaz: egy gönci hordónyi) aszúszemet öntenek. Ha a puttonyszám kevesebb, akkor ez azt jelenti, hogy kevesebb aszúszemet használnak fel a borhoz. Ezt az elegyet hagyják ázni, majd a préselés után legalább három évig fahordóban erjesztik a bort, és csak ezt követően kerül az palackokba.

Tokaji puttonyos – szüret után

Az aszúszemeket szüret után nagy kádakban helyezik el, ahol a gravitáció folytán, ahogyan a szemek egymást préselik, lassan csepeg ki az eszencia vagy más néven nektár. Egy puttony aszúszem mindössze 1-1,5 liter eszenciát ad. Az eszencia egy rendkívüli, mézédes borkülönlegesség, melynek maradékcukor-tartalma legalább 450 g/l, alkohol tartalma elenyésző. Kiváló élettani hatással rendelkezik.

Tokaji puttonyos napjainkban

A mai szabályozás szerint az a tokaji aszú minősül háromputtonyosnak, amelynek minimális természetes cukortartalma minimum 60 gramm/liter.

A négyputtonyosnak legalább 90 gramm/liter, az ötputtonyosnak 120 gramm/liter, a hatputtonyosnak pedig 150 gramm/liter cukortartalommal kell rendelkeznie. A címkén feltüntetett puttonyszámot tehát ma már a bor cukor-, illetve cukormentes szárazanyag-tartalma alapján határozzák meg.

http://tokajiaszu.net/hu/

Címlapkép: Puttony (forrás: http://p-katalin.eklablog.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom