Tokaji hárslevelű

A Tokaji hárslevelű a Tokaj-Hegyalja második fő fajtája. A teljes tokaji bortermelésnek ugyanis csupán kis részét adja az aszú. A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.

A hárslevelű a Kárpát-medencében született, ez a hazája, nem is igen ismerik máshol a világon. A szlovákok lipovinának, a németek Lindenblättrigernek hívják.

Tokaji hárslevelű fő jellemzői

Hazánkban a kilencedik leggyakoribb szőlőfajta, leginkább a Mátrában és Tokajban érzi jól magát, de terem az Egri, a Villányi, a Neszmélyi, és a Nagy-Somlói borvidéken, meg néhány más területen is.

Hárslevelű szőlő

A fajta fő jellemzője a mással össze nem téveszthető gyakran fél méter hosszúságot is elérő fürt. Októberben érik, a héja vékony, ezért rothadásra hajlamos, megfelelő körülmények között jól aszúsodik.

A belőle készült bornak rengeteg arca van, a száraztól a 6 puttonyos aszúig bármit el lehet készíteni belőle, ha az évjárat megengedi, de házasításokban is rendkívül népszerű, főleg a furmint párjaként. A bogyóhéj lehetővé teszi a késői szüretelést is. Az ilyenkor szüretelt borok finom fűszeres hársfamézre emlékeztető illattal, ízekkel rendelkeznek.

Ha pedig Tokaj és száraz bor, akkor Tokaji hárslevelű és furmint.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hárslevelű

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom