Tokaji balzsamecet

A Tokaji balzsamecet már nemcsak a különleges – fine dining – éttermek használatában található meg, egyre inkább felfedezik a háztartások is. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkeresztúron készül. A Bodrog partján fekvő gyönyörű település egyik különlegessége a hazánkban egyedülálló ecetmúzeum is.

Az Acetánia 2015. őszétől várja az érdeklődőket hétfőtől péntekig tartó nyitvatartással. A múzeum a Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesületének alapításával jött létre. Ahol az ecetek gazdag történetét a legkorszerűbb prezentációs technikák segítségével mutatják be az érdeklődőknek. Mert az ecet nemcsak a háztartásokban megtalálható zöld flakonos ecetsavat takarja. Aki ennél azért mélyebben kíváncsi rá, mindenképpen látogasson el a kiállításra.

Acetánia Borecet Múzeum

Cím: 3916 Bodrogkeresztúr, Tarcali u. 22.

Telefonszám: + 36 30 525 4049

Ecetek

Jellemzően nem vagyunk tudatában, hogy számos ecet alapanyag létezik. Ilyen például: a bor, a sör, a rizs, gyümölcsök vagy akár még a méz is.

Az almaecet jobban benne van a köztudatban. Hiszen az alma már évezredek óta ismert gyümölcsünk, mely a népi gyógyászatban is fontos szerepet tölt be. Az almaecet egy gyümölcsborecet, melynek az ételek ízesítésén túl számos egészségre gyakorolt jótékony hatása van.

A rizsecet hazánkban jellemzően csak az utóbbi időben – az ázsiai ételek elterjedésével – vált ismerté és használják egyre többen, főleg a sushi készítés során, de egyéb ételek készítésénél is. Főleg a japán és a kínai konyha egyik fő ízesítője. Háromféle variációja létezik: fekete, fehér, illetve vörös rizsecet, attól függően, hogy milyen rizsből készül.

A mézről aztán végképp nem gondolnánk, hogy ecetet is készíthetünk belőle. Pedig az ecetméz – mely egy gyógyhatású készítmény – eredete egészen az ókorig nyúlik vissza. A méz és ecet keverékéből készített ital főleg lázcsillapító hatású, de hatékony segítség nátha, influenza esetén is, mivel tisztítja a légutakat és a légzést ezáltal könnyebbé teszi.

A különböző alapanyagokból készített ecetek mind-mind magukban hordozzák az alapanyagokra jellemző íz- és illatanyagokat. A jó minőségű, biológiai eljárással készült, sokszor akár évekig érlelt ecetek elsősorban fűszerek, csak másodsorban használjuk őket savanyítószerekként. Pár csepp minőségi bor-, balzsam-, vagy gyümölcsecettel bármilyen ételt különlegessé, izgalmasabbá tehetünk. Érdemes kipróbálni.

Az gyümölcsecetek jótékony hatásai

Főleg a gyomor problémák esetében használták a népi gyógyászatban bár számos jótékony hatása van:

  • enyhíti a gyomor- és emésztési problémákat
  • csökkenti a szervezet koleszterinszintjét 
  • fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is 
  • asztma esetén is használható
  • magas vérnyomás kezelésére is alkalmas
  • remek fertőtlenítő és gombaölőszer, emiatt a Candida diétában is alkalmazható
  • hatékony a méregtelenítési folyamatoknál is, mivel gyorsítja az anyagcserét

Tokaji balzsamecet

A Tokaji balzsamecetek szintén Bodrogkeresztúron készülnek a Borecet Művek előállításában. Akik szívügyüknek tekintik a természetes alapanyagokból készített, minőségi termékek készítését már 2006-os indulásuk óta. Mindezt pedig a hagyományok megtartása mellett tűzték zászlajukra. Az évek során pedig a különböző termékeikkel számos díjat nyerve, folyamatosan bizonyították is ezt.  

A balzsameceteik igazán különlegesek, hiszen az Aszú balzsamecettől a birsalma eceten át egészen a körte-levendulán át hosszú a sor. Felsorolni sem lehet a számtalan gyümölcsöt melyekből készülnek, mindenképpen érdemes a webshopban nézelődni, hiszen igazi kulináris élvezeteket okozhatunk a fűszerezésük által. Mert nemcsak a fűszernövények, de az ecet is fűszer. 

https://www.piccantino.hu/ecet-es-olaj/fuszernoeveny-es-gyuemoelcs-ecet

Címlap kép: Tokaji balzsemecetek (forrás: https://www.hellovidek.hu/gasztro/2019/06/07/a-magyar-manufaktura-aminek-a-termekeiert-megorulnek-a-csucsettermek)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom