Tokaj túrázás

A gyaloglás és a túrázás a Tokaji borvidéken lehetővé teszi, hogy kényelmes tempóban megtapasztaljuk Tokaj túrázás szempontjából is remek lehetőségeket kínál. A vizek és holtágak a vízi túrázáshoz adnak remek alapot, de a gyaloglás, biciklizés szerelmesei is megtalálják a lehetőségeket.

Tokaj túrázás közben megcsodálhatjuk a természet csodáit, a védett természeti értékeket, a műemlékeket vagy megkóstoljuk a tokaji borokat – megpihenve a hűvös tufa kőzetbe vájt pincékben.

Tokaj túrázás – gyalogtúrák

Az Országos Kék túra észak-magyarországi szakasza a Boldogkőváraljától Regécig tartó 16,4 km hosszú szakasz. Legvadregényesebb része az Arka-patak völgyében kanyarog, az ösvény számtalanszor keresztezi a patakot.

Tokaj túrázás – tanösvények

Aki nem szeretne ekkora szakaszt megtenni, vagy gyerekekkel menne, azoknak a tanösvények kínálnak remek túra útvonalakat.

Hétszőlő Tanösvény – Tokaj

Újszerű módon kapcsolja össze a bor- és az aktív turizmust a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok tanösvénye:  a szőlőültetvények közti kellemes túrázás közben megismerhetjük a pincészet által feldolgozott szőlőfajtákat,  a legfontosabb munkafázisokat és természetesen a munka gyümölcseként született borokat is.
https://www.tokaj-turizmus.hu/Szolo-tanosveny

Tokaji Borostyán tanösvény

A 6 km hosszú Borostyán tanösvény a vasútállomással szemközti táblával kezdődik. A Kopasz-hegyre feltekergő helyi Borostyán út során kilenc tábla ismerteti a hely szépségeit. Érdemes sorait figyelmesen végig olvasni, mert érdekes információkat tudhatunk meg a hegy geológiai adottságairól, növény- és állatvilágáról. A Nagykopasz legkiemelkedőbb értékei közé tartozik a hazánk területén ma már csak itt előforduló gyapjas Őszirózsa.
https://www.civilzemplen.hu/wwwtotem/borostyan_index.html

Vizsolyi kőfejtő tanösvény

A Vizsolyi kőfejtő tanösvényt bejárva megfigyelhető, hogy a vulkáni forró gőzök, gázok hogyan alakították át a riolittufát finom kerek szemcsékké. https://kirandulastervezo.hu/celpont/vizsoly/vizsolyi-kofejto

Malomkő tanösvény

Sárospatakról indul és oda is tér vissza. A Megyer hegyen található lélegzetelállítóan szép Tengerszemet is e tanösvényen keresztül közelíthetjük meg. A Megyer hegyen korábban malomkő kitermelés folyt, ennek a kitermelésnek a bányagödrében alakult ki az a tó, amit Tengerszemnek neveztek. A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról. A Malomkő tanösvény hossza kb. 12 km. https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem

Finánc-dombi kilátó

Tokajban a Bodrog és a Tisza találkozásánál, a Tisza-híddal szemben visz fel a lépcsősor a Finánc-dombi kilátóba, ahonnan meseszép látvány nyűgözi le a látogatókat. Aki felsétál ide úgy érezheti a lábai  előtt hever az Alföld, hiszen tiszta időben akár 15 km-re is el lehet látni. Északra a Bodrogzug, illetve a Zemplén vonulatai láthatók, miközben hátra fordulva tokaji szőlőskertekben gyönyörködhetünk. https://kirandulastippek.hu/zemplen/megyer-hegyi-tengerszem

Tokaj túrázás – Biciklitúrák

Jó hír a drótszamár nyergében túrázóknak, hogy Tokajból egyre több irányba lehet kiépített kerékpárúton közlekedni és szinte az egész Hegyalja körbejárható.

Átadták már a Tokaj-Nyíregyháza kerékpárutat is, amivel régi álmuk valósult meg a bringásoknak! A több, mit 30 km-es út a gyerekekkel együtt is kényelmesen bejárható kb. 3 óra alatt. Így  kerékpáron már Bodrogkeresztúrt, Tarcalt és Mádot is el lehet érni, a tervek szerint pedig a szakasz becsatlakozik a később épülő, Szlovákia felé vezető úthálózatba is.

További tervek szerint hamarosan megépül a tokaji hegyet körülvevő kerékpárút is, ezzel még egységesebbé válik a város környékén a kerékpárutak hálózata. https://www.tokaj-turizmus.hu/Kerekparturak-orszaguton

Tokaj túrázás – Vizitúrák

A vizitúrázás az egyik legüdítőbb, teljes kikapcsolódást adó időtöltés. Amikor hajóba szállhat az ember, nincs más csak a víz varázsa, a szellő érintése, a parti élet rezdülései, a felröppenő madarak és a szálló felhők. Az egyes folyamkilométerek mellett nemcsak a település nevét, a táborhelyek, kempingek, helyét láthatjuk, hanem a kultúrtörténeti látnivalókat is megtekinthetjük.

Bodrogon Sárospataktól lefelé ereszkedve érdemes megpihenni Szegiben, ahol a túrázók számára szálláshelyet, étkezési és főzési lehetőséget, sátorhelyet kínál a turisztikai vízi bázis. Aki innen szeretne kisebb túrát tenni, azok a vízi bázis kajak és kenukölcsönzőjét is igénybe vehetik.

A Bodrog Tokajban találkozik a Tiszával. A kisvárosba érkező vendég egyórás sétahajó járatokon csodálhatja meg a Tiszát és a Bodrogot, vagy borkóstolóval egybekötött hajókiránduláson is részt vehet. A jachtkikötőben kisebb hajók várják utasaikat, de kajak és kenukölcsönzésre is lehetőség van.

A térségben több helyen, Mádon, Tarcalon és Erdőbénye határában is találhatók horgásztavak, de látogatható a tarcali tengerszem is. https://www.bodrogtura.eu/

Címlapkép: Sárospataki tengerszem (forrás: https://www.turautak.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom