Tokaj Tisza

Tokaj Tisza és a Bodrog találkozásánál fekszik. A Bodrog a Kopasz-hegy lábainál folyik a Tiszába. A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. Határfolyó Bácska és Bánát között, majd utána a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik.

Tokaj: a Tisza eredete

A Tisza két forrásból ered. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található. A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is.

A hegyvidéki jellegű Felső-Tisza a Szamos torkolatáig tart. A Közép-Tisza szakasz határait a Szamos, ill. a Maros torkolata adja, s a Maros beömlésétől a Dunáig terjed az Alsó-Tisza.

A Tisza magyarországi szakaszát is három – az előbbivel azonos névvel illetett – részre tagolják. A Felső-Tisza az országhatártól Tokajig, a Közép-Tisza Tokajtól Tiszaugig, az Alsó-Tisza megnevezés pedig, a Tiszaugtól a déli országhatárig közötti szakaszra vonatkozik.

Tokajnál: Tisza – túrázási lehetőségek

A vizi túrázás rendkívül népszerű ezen a szakaszon. Főleg a Tiszabecs-Tokaj közötti 8 napos csendes vizeken zajló, nyugalmas kenutúrák, melyek lehetővé teszik hogy megtapasztaljuk a természeti csodáit, a védett természeti övezeteket.

Túra lehetőségek itt: http://www.tiszatura-vizitura.hu/cikkek/8-napos-tisza-viziturak–tiszabecs-tokaj-/

A Bodrogon is lehetőség van kenuzásra, illetve illetve menetrendszerinti sétahajójáratok is közlekednek.

Erről bővebben: https://hajokirandulas.hu/menetrend/

Címlapkép: Tokaj madártávlatból (forrás: https://hajokirandulas.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom