Tokaj pincészet

Tokaj pincészet szempontjából ideális hely az ide látogatóknak. A világörökség részeként nyilvántartott kis város főterének környékén is sok pincészet van, ki se kell menni a városból.

Aki mégis távolabb menne a Tokaj-Hegyalja pincészeteit is felkeresheti borkóstolás céljából. Ehhez egy új szolgáltatás a Borbusz is segítséget nyújt.

Tokaj pincészet típusai

A pincészetekben a látogató megtapasztalhatja, hogy a nemespenésszel fedett pincékben hogyan érlelik, tárolják a tokaji borokat. Tokaj-Hegyalján két típusú pince terjedt el, az ásott és a lyukpince.

Az előbbi a házzal megegyező alaprajzú boltozott tér volt, a ház tornácáról lehetett megközelíteni. A lyukpince nem kapcsolódott az épülethez, a föld felszíne felett csak egy kőből rakott kapuépítmény volt fa vagy acélajtóval. A borvidék pincéinek 80-85%-a ilyen.

A legértékesebb pincetípus az évszázadok során az egymás közelében lévő lyukpincék összekapcsolásából létrejött pincelabirintus, ilyen, sokszor több szintes földalatti csodával is sok településen találkozhatnak az ide látogatók.

Több településen a présházak, pincék egybefüggő sorokat alkotnak, ahol ezekből több, mint 100 is van, azokat pincefalvaknak nevezik.

http://pincefalvak.hu/

https://www.tokaj-turizmus.hu/Pincelatogatas

Címlapkép: Tokaj pincék (forrás: http://erdospince.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom