Tokaj látnivalók

Tokaj látnivalók tekintetében jól ellátott település, a nevezetességei a város központi részén helyezkednek el, lehetőséget adva arra, hogy kényelmesen, sétálva járjuk be a világörökség részeként nyilvántartott tereket, kacskaringós utcácskákat.  

Tokaj látnivalók- Múzeumok, épületek

Tokaji Múzeum

Tokaji múzeum
Tokaji múzeum (forrás: https://tokajimuzeum.hu)

A lakóépület 1790 táján épült görög kereskedőház. Az egyemeletes, szépen tagolt lakóház a főtér sarkán áll. 1985 óta működik múzeumként és ad helyet állandó és időszakos kiállításoknak. A lakóház kívül belül gazdagon díszített, korabeli berendezése, falfestményei szemet gyönyörködtetőek  Itt tekinthető meg a helyi szőlő- és borkultúrát bemutató állandó néprajzi kiállítás és Béres Béla egyház történeti anyaga. Az épület földszintjén pihenőkert, alatta pedig kiterjedt, kétszárnyú pince található.

Cím: Tokaj, Bethlen Gábor utca 7.

https://tokajimuzeum.hu

Világörökségi Bormúzeum

A Világörökségi Bormúzeum a Tokaji Múzeumhoz tartozik, melyek Tokaj nevezetességeinek ékkövei. A világörökségei borvidékek kiállítóhelyeként és múzeumaként működik, és interaktív kiállítással várja a látogatókat a kor igényeinek megfelelően. A Tokaji világörökségi borvidék mellett betekintést adnak az osztrák, francia, német, portugál és svájci termőterületek megismeréséhez is.

Cím: Tokaj, Serház út 55.

http://www.bormuzeum.eu/

Városháza

Tokaj Városháza
Tokaj Városháza (forrás: https://www.muemlekem.hu)

Zártsorú beépítésben, utcavonalon álló, U alaprajzú, egyemeletes, tetőtér-beépítéses épület, az utcai szárny fölött manzárd, az oldalszárnyak fölött nyereg, ill. fél nyeregtetővel. Utcai homlokzatán 3 tengelyes, aszimmetrikus szoborfülkével. Az épület alápincézett. A déli oldalon az utcai szárnyhoz egyetlen helyiségnyi épületszárny kapcsolódik, az északi oldalon új egyemeletes tetőtér-beépítéses épületszárny. A Városháza barokk épületéről sokáig úgy tartották – alaptalanul -, hogy Esze Tamás kuruc vezér egykori háza. Új épületszárnya révén hangulatos, zárt belső udvar jött létre.

Cím: Tokaj, Rákóczi u. 54.

Rákóczi pince

Rákóczi Pince
Rákóczi Pince (forrás: https://www.tokaj-turizmus.hu)

Tokaj főterén a Rákóczi pince előtt fogadja Bacchus – a bor és mámor megtestesítője – az odalátogatókat és az ott élőket, akik választhatnak, hogy az ivókút vizéből isznak, vagy betérnek a Rákóczi pincébe.

A Rákóczi Pince a Hegyaljai pincerendszerek közül is kiemelkedő. Itt látható a legtágasabb földalatti terem, melynek hossza 28 m, szélessége 10 m és a magassága 5 m.
További érdekessége történelmi jelentőségű, ugyanis 1526-ban Szapolyai János királlyá jelölésének helyszínéül szolgált.

Napjainkban borkóstolóval egybekötött pincelátogatásra várják az ide érkezőket, és továbbra is jeles rendezvényeknek ad otthont. Tokaj-Hegyaljai borvidék legismertebb pincéje a felújított és sétáló utcává alakított főtéren található, a város szívében.

Cím: Tokaj, Kossuth tér 15.

http://tokajhetszolo.com/

Tokaj látnivalók – A szórakoztatás helyszínei

Zsinagóga

Tokaj zsinagóga
Tokaj Zsinagóga

A régi Serház helyén épült a 19. század utolsó harmadában eklektikus stílusban. A kupolával, kerek tetőablakokkal ellátott tetejű zsinagógaépület a városkép dísze. Ezt a nagyméretű, díszes épületet az 1890-es tűzvészben leégett régi – 18. századi kis templom helyett, – még ugyanabban az évben  emelték, romantikus (mór) stílusban. Az épület átvészelte a II. világháborút, de ezt követően enyészetnek indult.

Felújítása után, 2006 óta a korszerű Tokaji Kulturális és Konferencia Központnak ad otthont. Érdemes megfigyelni megőrzött mór stílusú homlokzatát, öntött vas oszlopait, karzatos belső terét és színes üvegablakait.

Cím: Tokaj, Serház u. 55.

Paulay Ede Színház

Tokaj színház
Paulay-Ede Színház-Tokaj (forrás: https://www.tokaj-turizmus.hu)

színház az egykori Zsinagóga és Serház épületével együtt alkotja Tokaj Kulturális és Konferenciaközpontját.

A 300 fő befogadására alkalmas színház 2008-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Nevét Tokaj szülöttjéről, Paulay Ede színész-rendező, színházigazgatóról kapta. Megnyitása hozzájárult a kulturális élet fejlődéséhez.

Cím: 3910 Tokaj, Serház u. 55.

https://paulay-ede-szinhaz-tokaj.broadway.hu/

Fesztiválkatlan

Tokaj Fesztiválkatlan
Tokaj Fesztiválkatlan (forrás: https://fesztivalkatlan.hu)

A fesztiválkatlan – mely egy szabadtéri színház és méltán sorolható Tokaj nevezetességei közé – a használaton kívüli, külszíni bányakatlanban került kialakításra. A színpadnak és az egész rendezvényközpontnak a Bodrog folyó közelsége és a környező sziklafal egyedi atmoszférát kölcsönöznek.

A szezonálisan működő kültéri nagyszínház nézőtere mintegy 2.500 fő befogadására alkalmas, amely a jó láthatóság érdekében meredeken emelkedő, legyező alakú. A Fesztiválkatlan színpadjának játékfelülete 70 méter széles és 25 méter mély. A középső részében 14 méter átmérőjű forgószínpad és emelő is beépítésre került, továbbá minden lehetőség és eszköz biztosított a fedett színpad kialakításához is.

Cím: Tokaj, Bodrogkeresztúri út 2.

https://fesztivalkatlan.hu/

Tokaj látnivalók: szalonok, kastély

Tokaji Kézimunka és Gobelin Szalon

Tokaji Galéria kézimunka- és gobelin szalon
Tokaji Galéria kézimunka- és gobelin szalon (forrás: https://hu-hu.facebook.com/pg/Tokaji-Galéria-Kézimunka-és-Gobelin-Szalon-203347609739243)

A szalonban különleges kézimunkákat láthatnak az érdeklődők. Kizárólag kézzel készített, hímzett és szövött kárpitok, gobelinek, kézimunkák történelmi textíliák mintáival, textilfestés,  vert csipke minden mennyiségben. Aki a kézi munkák iránt érdeklődik, ne hagyja ki e gazdag kiállítást!

Egyedi megrendelésekre is lehetőség van, illetve igény szerint vállalják kiállítások, rendezvények szervezését, hagyományőrző technikák oktatását, kreatív műhely működtetését.

Cím: Tokaj, Rákóczi u. 60.

https://hu-hu.facebook.com/pg/Tokaji-Galéria-Kézimunka-és-Gobelin-Szalon-203347609739243

Tokaji Galéria és Képzőművészeti Szalon

Tokaji Galéria és Képzőművészeti szalon
Tokaji Galéria és Képzőművészeti szalon (forrás: https://www.facebook.com/Tokaji-Galéria-és-Képzőművészeti-Szalon-176416212439581)

A történelmi borvidék hangulatát tükröző míves kézműves alkotások, reprezentatív egyedi ajándéktárgyak bemutatóterme.

XX. századi és kortárs képző-és iparművészeti alkotások vétele, eladása, állandó- illetve időszaki kiállítások.
Szerveznek: kiállításokat, rendezvényeket, kulturális programokat, művésztalálkozókat.

Cím: Tokaj, Rákóczi út 45.

http://tokaji-galeria.artmission.hu/

Tokaji Manufaktúra Kiállító terem és Alkotóház

A történelmi borvidék hangulatát tükröző míves kézműves alkotások, reprezentatív egyedi ajándéktárgyak bemutatóterme.

Programjai: hagyományőrző mesterségeket bemutató rendezvények, oktatás, játszóház, turisztikai termékfejlesztés, termékkínálat kialakítása, a térség hagyományainak turisztikai értékké formálása.

Cím: Tokaj, Rákóczi út 45.

http://www.gyogyvizek.hu/latnivalok/tokaji-manufaktura-kiallitoterem-es-alkotohaz-tokaj.html

Rákóczi-Dessewffy kastély

Rákóczi-Dessewffy Kastély
Rákóczi-Dessewffy Kastély (forrás: https://www.tokaj-turizmus.hu)

Széchenyi Kollégium szomszédságában áll az egykori „sóház” ikerkastélya. Az északi kastély a sóhivatal volt, déli része pedig a hivatalnokok lakásaként funkcionált.

Az utcavonalon álló, két egyforma, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, lapos falpillérekkel tagolt, manzárdtetős épületet kerítésfalban nyíló négynyílásos, kőkeretes, gyalogos és kocsibehajtó kapuzat köti össze. Az épület főhomlokzata a főútvonalra néz, a hátsó homlokzat a Tisza felé.

Az épület először a Rákóczi család birtokában volt, később kincstári só tárnoki épület lett, majd a Dessewffy család birtokába került. Később volt járásbíróság és kollégium is. Ma magánkézben van, és borászati központként működik.

Cím: Tokaj, Bajcsy-Zsilinszki E. út 19.

http://www.tokajivilagorokseg.hu/hu/muemlek/kastely/rakoczi-dessewffy-kastely

Tokaj-Hegyaljai Borok Házába 

A Tokaj-Hegyaljai Borok Házában a látogatók megismerkedhetnek a Tokaj-Hegyalja szőlő- és borkultúrájával, valamint a borvidéket híressé tevő szőlő- és talajfajtákkal.

Cím: Tokaj, Dózsa Gy. u. 2.

http://tokaj.varosom.hu

TV-torony

Tokaj TV torony
Tokaj TV torony (forrás: https://tokaj.utisugo.hu)

A több mint 500 méter magas hegycsúcson 1960-ban épített televíziós adóállomás fontos átjátszóhely. Kilátóként nem működik, de a tövéből is gyönyörű kilátás nyílik szinte az egész Hegyaljára és az Alföldre is.

Tokaj látnivalók: Templomok

Római katolikus templom

Tokaj Római katolikus templom
Tokaj Római katolikus templom (forrás: https://vinoport.hu)

A római katolikus templom a főtéren áll.

Tokajban az első templomot Szent István és Szent László királyok idejében alapították a 11. század végén. Ez a tatárjárás idején elpusztult, de újjáépítették. A török hódoltság után, a reformáció alatt többször gazdát cserélt, néhányszor leégett és újjáépült. A templom a század végén renoválásra szorult. A düledező egyházat aztán a 20. század elején lebontották, s új, neoromán (vártemplom) stílusú épületet emelek.

A hagyományoktól eltérően a templom ajtajával keletre tájolt, ezzel egy imponáló teret teremtettek.
A templom belsejét freskók díszítik, az oltárt, illetve a szószéket fából faragott motívumok borítják, aranyozását a közelmúltban újították fel.

Magát az épületet 1913-ban szentelték fel „Jézus szíve” tiszteletére.

Cím: Tokaj, Kossuth tér 7.

Református templom

Tokaj Református templom
Tokaj Református templom (forrás: https://www.muemlekem.hu)

A késő barokk stílusú, 1802-1822 között épített református templom is a Kossuth térhez tartozik, bár a Temető köz és a Dózsa György utca közötti utcában lelhetünk rá. A templomhelyet még II. Rákóczi Ferenc adta a református egyháznak. A templom tornyot csak 1896-ban kapott, berendezése copf stílusú.  

Cím: Tokaj, Kossuth tér 7.

Görög katolikus templom

Tokaj Görög Katolikus templom
Tokaj Görög Katolikus templom (forrás: https://tokajgorogkat.webnode.hu)

 A város legrégibb temploma a görög katolikus templom, amely egy deszkából, fából emelt „cerkó”-t váltott fel. Fából készült ikonoztáza becses emléke a tokaji művészi életnek.

A görög katolikus templom a főtér felől Bodrogkeresztúr irányába indulva érhető el. A Vasvári Pál utcában tekinthető meg az 1743-ban barokk stílusban emelt épület, amely mind a görög kereskedők, mind az Orosz Borvásárló Bizottság számára fontos épület volt egykor.

A kész templomot szent Miklós tiszteletére szentelték fel a 18. század második felében, ezért a templom búcsúját Miklós napon tartják.

Cím: Tokaj, Vasvári P. u. 15.

Ortodox templom

Tokaj Ortodox templom
Tokaj Ortodox templom (forrás: https://tokaj.utisugo.hu)

Az ortodox templom a 18. század vége felé épült. Minden valószínűség szerint ebbe társulhatott be az orosz cár által kirendelt „Orosz Borvásárló Bizottság” is. Részükre a cár pópát és kántort is rendelt Tokajba.

Az egyház azonban a 19. század végére elnéptelenedett, a templom kiürült, ma a puszta templomban csak a cári sassal díszített szószék áll. Egyetlen tárgyáról tudunk, az ikonosztázról, amely a nyíregyházi ortodox egyház kápolnáját díszíti napjainkban.

Amikor erőre kapott a Tokaji helytörténeti gyűjtemény, e templom adott otthon elsõ állandó kiállításának 1962-ben. Manapság a Tokaji Galéria képzőművészeti kiállításai tekinthetők meg az impozáns épületben.

Cím: Tokaj, Bethlen G. út 15.

A tokaji látnivalók közül bármelyik látogató kedvére válogathat a színesebbnél-színesebb programlehetőségek közül!

Címlapkép: Tokaji Római katolikus templom (forrás: https://vinoport.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom