Tokaj Kovácstó

Tartalomjegyzék

Tokaj Kovácstó elsősorban a horgászok számára ismert. Bár jellemzően Tokajról nem a horgászat jut eszünkbe. Mivel ez a borvidék központja, így elsősorban a bor ugrik be mindenkinek hazánkon innen és túl egyaránt.  A Tokaj-hegyaljai borvidék az egyik legismertebb a hazai borvidékek közül. 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.

1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.
A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.

A Tokaj-Hegyalja boros pincéi pedig szinte egész évben várják a látogathatóak. Érdemes felkeresni e különleges borlabirintusokat, a tokaji borok érlelésének, tárolásának helyeit.

Tokaj a gyönyörű, hangulatos kis város azonban nemcsak a borospincéivel és a borászattal kapcsolatos érdekeségekkel várja a látogatókat. Hiszen az aktív és passzív kikapcsolódást keresők is megtalálják a lehetőségeket a városban és környékén. Tokaj látnivalói a belváros felfedezésére csábítanak. Ha elfáradnánk közben, térjünk be a kávépörkölő manufaktúra kellemes, semmihez sem fogható illatokkal csábító kávéházába, mely a Tokaji Múzeum mellett található.

Akik aktív pihenést keresnek számos túrázási lehetőségek közül válogathatnak, melyek egész évben érdekes programokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha pedig csak csendre és pihenésre vágyunk akkor ajánlott a Kovácstó felkeresése is.

Tokaj Kovácstó

A Tokaji Kovács-tó gyönyörű természeti környezetben – a belvárostól kb. 4 km-re – található a festői Tokaj-hegy lábánál. Érdekessége, hogy nemcsak egy tó, hanem 4 különböző tóból álló tórendszer. Ezek az alábbiak:

  • Faházas-tó
  • Nomád-tó
  • Feederes-tó
  • Csatorna-tó

Közvetlenül a Tisza vize táplálja a tavakat, így egész évben friss, folyami víz áll rendelkezésükre a halaknak. Elsősorban hatalmas pontyairól ismert a horgászok körében. Azonban nemcsak pontyok, hanem csukák, süllők, compók és harcsák is megtalálhatók benne. Január a holtszezon időszaka a tavon, ugyanis akkor nem látogatják a pontyozók.  

Szezonban azonban nemcsak horgászni lehet, mivel szálláshelyeket is kínálnak, így akár több napra is érkezhetnek a lelkes horgászni vágyók. A házikók parabola antannával, – némelyik klímával is felszerelve – várják a megpihenni vágyókat. A területen horgászbolt is megtalálható. Igazán élménydús időtöltésre számíthat, aki kilátogat ide.

Elérhetőségek

Telefon: +36 30 258 1564

E-mail: tokajihal@gmail.com

Cím: 3910 Tokaj, Tiszaladányi út

https://hu.wikipedia.org/wiki/Horg%C3%A1szat

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom