Tokaj Hétszőlő

A Tokaj Hétszőlő szőlőbirtok már az 1990-es évek óta meghatározó borászata a vidéknek. A Tokaj-hegyaljai borvidék az egyik legismertebb a hazai borvidékek közül. 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.

1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.
A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.

A Tokaj-Hegyalja boros pincéi szinte egész évben látogathatóak. Érdemes felkeresni e különleges borlabirintusokat, a tokaji borok érlelésének, tárolásának helyeit.

Tokaj a gyönyörű, hangulatos kis város azonban nemcsak a borospincéivel és a borászattal kapcsolatos érdekeségekkel várja a látogatókat. Hiszen nevezetességei és a kirándulási lehetőségek, egész évben érdekes programokat kínálnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ha pedig csak sétálnánk az óvárosban a gyönyörű házakat és az itt élő barátságos embereket elnézve, akkor keressük fel a kávépörkölő manufaktúra hangulatos kávézóját, ahol kellemesen indíthatjuk a napot. 

Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok

Ez a borászat a tulajdonukban lévő azonos nevű dűlőről kapta a nevét. A pincészet 1991-ben alakult és bár tulajdonosa francia – Michel Reybier – a borkészítés magyar kézben van. A pincészet borásza: Makai Gergely. A borászat tulajdonában van a borvidék legrégebbi és legjelentősebb pincészete a Rákóczi Pince is.

A dűlőik nagysága 55 ha, melyek a Hétszőlő, Nagyszőlő, Kis-Garai és a Lencsés. Ezeken a dűlőkön mind termő szőlők találhatók.  Melyek fajtái az alábbiak:

  • Furmint – 73 %
  • Hárslevelű – 20 %
  • Kövérszőlő – 5%
  • Sárgamuskotály – 2%

Ezeken a dűlőkön 2014-től organikus gazdálkodás folyik.

Azorganikus gazdálkodást már 2008-ban Villányban a Gere pincészet is elkezdte a területeinek egy részén. Majd 3 évvel később már 100%-ban átállak erre a technológiára.

Az ökológiai módszerekkel védett ültetvényeken a tőkék kevesebb termést adnak. Azonban mivel kevesebb termést kell kinevelniük, így a növény kevésbé van leterhelve, ezáltal marad energiája a kórokozók támadásainak a kivédésére.

Főként a késői szüretű és aszúborokon van a pincészet hangsúlya. Érdekessége, hogy az aszúszemeket mustban áztatják.

A pincészet „Az ország legszebb borbirtoka” díjjal is büszkélkedhet.

Ha arra járunk, ne hagyjuk ki és látogassuk meg ezt a pincészetet is. De ha erre nincs lehetőségünk se keseredjünk el, mivel borkülönlegességeiket webshopon keresztül is megvásárolhatjuk.

Elérhetőségek

Telefon: +36 47 352 009

E-mail: tokaj@hetszolo.hu

Cím: 3910 Tokaj, Kossuth tér 15.

Tokaji Hétszőlő tanösvény – dűlőtúrák

Tokaj kirándulás szempontjából sem elhanyagolható vidék. A szőlőbirtok ma hazánk egyik legszebb szőlőültetvénye, mely területén 3 tanösvény is kialakításra került. A szőlőbirtok 55 ha területéből a piros, sárga és zöld négyzet jelzéseken 35 hektárnyi terület járható be. Ahol információs táblák, pihenő padok és asztalok is várják a túrázókat. A túrákhoz mindenképp ajánlott a megfelelő lábbeli, túraöltözet, esetleg túrabot.

A szőlőbirtok bejárására dűlőtúrák keretében is lehetőség van, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaji_borvid%C3%A9k

Címlap kép: Hétszőlő (forrás: https://borrajongo.blog.hu/2017/12/12/aszut_az_asztalra_hetszolo_5_puttonyos_aszu_2008_es)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom