Tokaj furmint

Tokaj furmint tekintetében a Tokaj-Hegyalja második fő fajtája. A teljes tokaji bortermelésnek ugyanis csupán kis részét adja az aszú. A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.

Hazánkban 22 ismert borvidék található. Ezek egyike – talán a legnépszerűbb, legismertebb – a Tokaji borvidék.

A furminttal Tokaj-Hegyalján kívül Somlón foglalkoznak komolyabban, de a Balaton-felvidéken, sőt Egerben is akad egy-egy szép példája. 

Furmint szőlő

Tokaj furmint fő jellemzői

A borvidék 50 százalékát kitevő jellegzetes magyar szőlőfajta. Bőtermő, fürtje középnagy, bogyói nagyok, vastag héjúak. Későn érik, jól aszúsodik. Borának sav- és extrakt tartalma nagy, illata közepes, zamata karakteres.

Tokaj-Hegyalján nem könnyű a száraz bort előállítani, már a tőkén eldől a sorsa. Ehhez rendkívül fontos a szüreti időpont helyes megválasztása: amikor már érett a szőlő, de még nem támadta meg a nemes penész. Azok a savak, melyek a Tokaji borvidékre jellemzőek, csak nagyon kevés borvidéken jelennek meg. A sav a bor hosszú életének, érlelhetőségének egyik titka. Fontos még az ásványosság. Ebben Tokaj élen jár, hiszen az alapkőzete vulkáni, fölötte a riolitban, zeolitban, andezitben gazdag különböző vastagságú termőréteg, úgyhogy van honnan felszívni a gyökereknek az ásványi elemeket.

A Tokaj furmint – a tokaji borok közül – a kevésbé ismert borfajták közé tartozik, de zamatossága miatt megéri egy próbát tenni vele. Számos pincészetben ismerkedhetünk vele. A borospincékben borkóstolssal egybekötött pincelátogatásra is lehetőségünk van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Furmint

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom