Tokaj folyói

Tokaj folyói a Tisza és a Bodrog. A két folyó a Kopasz-hegy lábánál találkozik. Tokaj fejlődésében közlekedési csomóponti fekvése is közrejátszott. Tokaj volt a kelet-Felvidék és a Kelet-Alföld legfontosabb kapuja. A tokaji átkelőhelyhez mérhető jelentőségű és szerepkörű átkelőhely a Tiszán csak Szolnokon és Szegeden volt.

Tokaj folyói:

Bodrog

A Bodrog folyó szlovákiai Zemplén falu közelében található Ondava és Latorca összefolyásával keletkezik. A vízfolyás hossza 67 km, amiből 15 km Szlovákia területén van. Tokajnál a Bodrog a Tiszába ömlik.

Tisza

Tisza két forrásból ered. A Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza egymástól légvonalban 53 km-re található. A Tisza forrásának a Fekete-Tisza forrását tekintik, s innen mérik folyónk hosszát is.

A hegyvidéki jellegű Felső-Tisza a Szamos torkolatáig tart. A Közép-Tisza szakasz határait a Szamos, ill. a Maros torkolata adja, s a Maros beömlésétől a Dunáig terjed az Alsó-Tisza.

A Tisza magyarországi szakaszát is három – az előbbivel azonos névvel illetett – részre tagolják. A Felső-Tisza az országhatár és Tokaj, a Közép-Tisza Tokaj és Tiszaug, az Alsó-Tisza megnevezés pedig, a Tiszaug és a déli országhatár közötti szakaszra vonatkozik.

Tokaj folyói árterületén és holtágaiban gazdag élővilgág található. Védett területek a Bodrog folyó mellett Magyarországon a Long-erdő és a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi körzet. A Tájvédeli körzet az Aggteleki Nemzeti Park Igazgósága alá tartozik.

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, amely áthalad Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna, valamint Szerbia területén. E folyó képez határvonalat Bácska és Bánát között, mielőtt a Vajdaság közepén, Titelnél a Dunába ömlik.

Tokaj folyói: túrázás

A vizi túrázás, a gyalogos túrázás és a biciklizés is lehetővé teszi a hogy megtapasztalja a természeti csodáit, a védett természeti övezeteket, ellátogasson a nemzeti műemlékekhez, vagy megkóstolja a tokaji borokat a tufa kőzetbe vájt pincékben.

Címlapkép: Tokaj Tisza és a Bodrog összefolyása (forrás: https://www.magyarsagunkhungarikumunk.hu/tokaj/)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom