Tokaj bortúra

Különleges turisztikai szolgáltatás hazánk legismertebb borvidékén a Tokaj bortúra. Borbusszal a Tokaj-Hegyaljai világörökségi borvidék lankás domboldalai között megbúvó pincék között.

A Tokaji borvidék, a világ egyik legkiemelkedőbb édes borát tudja produkálni. Ennek több összetevője is van: a vulkáni alapkőzetek, a kontinentális éghajlat – amely a felszíni tagoltság és a vizek közelsége miatt mikroklímákra osztódik – és öt helyi szőlőfajta (Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály, Zéta és a már-már kihalt Kövérszőlő). A borvidéken kizárólag fehérborok készülnek, és egyre nagyobb hangsúly van nem csak az édes, hanem a száraz borokon is.

A Tokaj bortúra a borvidék remek pincészeteibe viszi el a látogatókat a Borbusz segítségével. A Borbuszra jelentkezők 4–5 óra alatt 3 pincészetet látogathatnak meg, amik között van kis családi és nagybirtok is, ahol 2–3 féle bort kóstolhatnak meg minden pincészetben.

Tokaj bortúra útvonalak

A Tokaji borvidéken számos bortúrán vehetnek részt, legismertebbek a táj jellegzetes szőlőfajtái mentén haladók: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárga muskotály borút. Mindegyik borút kiindulópontja Tokaj.

  • Furmint útvonal: Tokaj, Tarcal, Bodrogkeresztúr
  • Hárslevelű útvonal: Tokaj, Tarcal, Mád, Rátka, Tállya, Abaújszántó, Golop, Monok, Legyesbénye, Bekecs, Szerencs
  • Sárgamuskotály útvonal: Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Olaszliszka, Vámosújfalu, Tolcsva, Erdőhorváti, Erdőbénye

Tokaj hazánk egyetlen zárt borvidéke, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad.

https://www.tokaj-turizmus.hu/i-classfa-fa-busi-Borbusz

Címlapkép: Tokaj a világ top 10 bortúra desztinációja között! (forrás: https://www.utisugo.hu/bortura)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom