Tokaj borospincék

Tokaj borospincék bővelkednek a kis városban a Kopasz-hegy lábánál, a Tisza és a Bodrog találkozásánál. Tokaj legnevezetesebb, világszerte ismert borvidékünk.

A világörökség részeként nyilvántartott kis város főterének környékén is sok borospince van, de aki  mégis távolabb menne, a Tokaj-Hegyalja Tokaj borospincék is felkereshetők borkóstolás céljából. Ehhez egy új szolgáltatás a Borbusz is segítséget nyújt.

Tokaj borospincék – előfordulási formái

A látogató megtapasztalhatja, hogy a nemespenésszel fedett pincékben hogyan érlelik, tárolják a tokaji borokat. Tokaj-Hegyalján két típusú borospince terjedt el, az ásott és a lyukpince.

Az előbbi a házzal megegyező alaprajzú boltozott tér volt, a ház tornácáról lehetett megközelíteni. A lyukpince nem kapcsolódott az épülethez, a föld felszíne felett csak egy kőből rakott kapuépítmény volt fa vagy acélajtóval. A borvidék pincéinek 80-85%-a ilyen.

A legértékesebb pincetípus az évszázadok során az egymás közelében lévő lyukpincék összekapcsolásából létrejött pincelabirintus, ilyen, sokszor több szintes földalatti csodával is sok településen találkozhatnak az ide látogatók.

https://www.tokaj-turizmus.hu/Pincelatogatas

Címlapkép: Tokaji borospince (forrás: http://www.mnhsz.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom