Tokaj borászat

Tokaj borászat szempontjából mindig is fontos település volt. A kutatások szerint már a történelem előtti korban is lakott volt. A honfoglalás után első fejedelmeink, királyaink legjobb vezéreiknek adtak itt birtokot. Őseink jó érzékkel választották ki azokat a helyeket, ahol megtelepedni, élni érdemes volt.

Tokaj borászat – a kezdetek

Tokajban a szőlőtermesztés gyökerei a XI. századig nyúlnak vissza. A Bodrog és a Tisza által határolt területen vár állott. A tatár hordák felperzselték a várat. IV. Béla a veszély elmúltával külhoni szőlőművelőket telepített a vidékre, így a bortermelés is elkezdődhetett. Tokaj település több nemesi család tulajdona volt, így pl. a Hunyadi-, a Szapolyai- családoké.

A Rákóczi-szabadságharc idején kulcsfontosságú volt a tokaji borok szerepe, hiszen II. Rákóczi Ferenc fejedelem diplomáciai eszközként használta a közkedvelt borokat. Többek között XIV. Lajos francia királyt is megajándékozta tokajival.

A XVII. sz. végén és a XVIII. században igen élénk kereskedelmi központtá vált, kiváló borának és jó fekvésének köszönhette felvirágzását.

A világháborúk után elvesztette ugyan jelentőségét, de az a tény, hogy 2002-ben a Világörökség része lett, újra visszaadta a város korábbi rangját és nevét.

Tokaj borászat a XX. század végétől napjainkig

Tokaj borászat-át a korábbi 90-es évek elejéig itt működő nagy állami borkombinát is meghatározta, jelenleg a magyar állam a Tokaj kereskedőház révén van jelen, jelentős 950 hektár integrált szőlőterülettel, amely kb. 2000 kistermelőhöz tartozik. A nagy állami jogelőd nyomán ma is sokan velük azonosítják a tokajit, hiszen a legtöbb áruházban e cég termékeit lehet kapni.

Tokaj borászat területe

A Tokaji-Hegyvidék egyik legfontosabb területe Mád környéke, ahol az összes szőlőterület egyhatoda és több rangos borászat is megtalálható. A másik központ természetesen a Nagykopasz-hegy délkeleti lábánál, a Tisza és a Bodrog találkozásánál fekvő kisváros, a történelmi borvidék „fővárosa”, Tokaj. Itt is rengeteg borászat jobbnál jobb boraiból szemezgethetnek az ide látogatók.  A kisváros gyönyörű   sétálóutcájának környezetében is bőven van lehetőség borok kóstolására.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaji_borvidék

Címlapkép: A borászat (forrás: http://www.royal-tokaji.com)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom