Tokaj bor

Tokaj bor szempontjából a legismertebb hazai település. Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke.  Világhírre azonban csak a 17. században emelkedett, amikor a jellegzetes kései szüret és a borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék rangos különlegessége a Tokaji aszú.

Tokaj bor – borvidéke

Hazánkban 22 ismert borvidék található. Ezek közül az egyik legismertebb, legnépszerűbb a Tokaji borvidék. A Tokaj-Hegyaljai borvidék 1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszúságban és 3-4 km szélességben foglal helyet 5500 hektárnyi területen, három jellegzetes hegy, az Abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 27 település határában.

Tokaj bor – termesztett szőlőfajtái

A zárt borvidéken öt szőlőfajta termesztése engedélyezett. Ezek: a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály, a Zéta és a Kövérszőlő.

  • Furmint: A borvidék 50 százalékát kitevő jellegzetes magyar szőlőfajta. Bőtermő, fürtje közép nagy, bogyói nagyok, vastag héjúak. Későn érik, jól aszúsodik. Borának sav- és extrakt tartalma nagy, illata közepes, zamata karakteres.

Furmint szőlő

  • Hárslevelű: 30 százalékos arányban található meg a térségben. Bőtermő, fürtje nagy, hosszú, bogyói közepesek, vékony héjúak. Késői érésű, jól aszúsodik. Bora nagy sav- és extrakt tartalmú, finom hársmézillattal, és – zamattal.

Hárslevelű szőlő

  • Sárgamuskotály: Termőképessége közepes, fürtje közép nagy, bogyóhéja vastag. Rendkívül illatos és zamatos. 15 százalékban termesztett szőlőfajta.

Sárgamuskotály szőlő

  • Zéta: A Bouvier és a Furmint keresztezéséből jött létre. Fürtje kicsi, vékony bogyóhéjú. Korán érik, aszúsodik. Cukortartalma nagy, illatos fajta.

Zéta szőlő

  • Kövérszőlő: Jelenleg nem termesztik széles körben a borvidéken, pedig egy hagyományos fajtáról van szó. Kései érésű, de egy-két héttel megelőzi a főfajtákat. Nagyon jól aszúsodik, az ültetvény fekvésére viszont rendkívül érzékeny. Kedvező időjárás esetén a nagy, hosszúkás bogyói miatt az aszúszemek szedése gyors és nagyon hatékony. Aszúbogyóinak súlya akár háromszorosa lehet a Furminténak. Bora behízelgő, savtartalma finom összetételt mutat.

Tokaj bor készítése

Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek.

Aszú

A tokaji bor kitűnőségét a Hegyalja talajának és éghajlatának sajátos együtthatása alakította ki. Ezt az is bizonyítja, hogy számos délibb fekvésű hegyvidéken kísérleteztek a tokaji szőlőfajták termelésével, azokat teljesen hegyaljai módon kezelték, az ott termelt borok mégis messze elmaradtak a hegyaljai borok mögött, de még fajtajellegük is teljesen elütő volt.

A tokaji bor sorsa már a szüret előtt eldől. A borásznak már a zöldülő ültetvényben meg kell látnia a szamorodnit, a friss, ropogós sárgamuskotályt, az aszút.  Jól meg kell választania a szüretelés időpontját is, ezek mind szükségesek a kiváló minőségű bor előállításához. 

A Tokaj-Hegyalja boros pincéi szinte az év bármely szakában látogathatóak. Érdemes felkeresni e különleges borlabirintusokat, a tokaji borok érlelésének, tárolásának helyeit. De nemcsak a pincék, Tokaj is számos felfedeznivalóval vár! Számos látványosság, nevezetesség megtalálható a városban és szinte minden a közpothoz közel. Érdemes akár több napra érkezni, hiszen szálláshelyek, éttermek kínálata teszi még felejthetetlenebbé az itt töltött időt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tokaj

Címlapkép: Tokaj borok (forrás: https://www.bortarsasag.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom