Tali Tállyán

Tali Tállyán: Ismét megnyit Tállya, a világ legszebb tája

Ritka, példás összefogást látni mostanság a Tokaji borvidéken: Tállya, az álmos, romantikus kis falu lakói, borászai már másodszor fognak össze idén, hogy egy hétvégére vendégül láthassák az ország és világ borkedvelőit.

November 11-13-án ismét Tali Tállyán

Tállya, a világ legszebb tája – így tartják a 3000 fős borsodi faluban, a Tokaji borvidék szívében, – amely ráadásul Európa mértani középpontja is. Ha mindez nem lenne elég indok arra, hogy meglátogassák a leginkább borászatairól, a művészetekhez fűződő történelméről, és a több mint 400 éves oroszlánfejes kúriájáról ismert települést, a helyiek most tesznek érte: november közepére nagy nyilvános vigasságot ígérnek libadalommal, kötetlen bor- és pálinkakóstolóval és ingyenes koncerttel.

Nyitott pincék, nyitott palackok, nyitott emberek – ez a Tali Tállyán nevű esemény mottója, mert csaknem minden helyben tevékenykedő borász megnyitja majd ajtaját, nagyra becsült borait és persze szívét a turisták előtt. Sőt néhányan a közeli borvidéki települések termelői közül is megjelennek és kóstoltatnak.

A Tali Tállyán elnevezésű programból ez idén már a második, hiszen a szervezők sorozatban gondolkodnak, és 2023-tól évi négy, a különböző évszakokra hangolt dzsemborit ígérnek.

Mire lehet számítani november 11-13-án?

A falu közepén található Oroszlános Borbirtok éttermében már egész héten kóstolhatók lesznek a Márton napi ételek. A szombatnak és a vasárnapnak pedig kötetlen, svédasztalos pezsgős reggelivel is neki lehet itt nekilódulni. A nekilódulás alatt értendő például a Községházától induló Tállya-történeti sétákon való részvétel, a dűlőtúrák vagy a kihagyhatatlan pincelátogatások. A szombat délutáni bormustrára, valamint a „Tokaj-Hegyalja Magasabb Fokon” Párlatverseny ünnepélyes eredményhirdetésére illusztris környezetben, a Mailloth-kastélyban kerül majd sor, a minden porcikát átmozgató esti táncra pedig az Oroszlános Borbirtokon, a Gaál Jazz Band közreműködésével.

A gyerekek szórakoztatásáról egész hétvégén a Szabad Kézzel Alkotó Tér gondoskodik.

Részletes programok az esemény Facebook oldalán: https://www.facebook.com/nyitvavagyunk

Tállyáról

Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik. A települést vallon telepesek alapították a 13. században. A 18. században pedig már Zemplén vármegye legnépesebb és legnagyobb szőlőterülettel rendelkező mezővárosa volt. Tállya borászati hagyománya több évszázados, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusának hordóiban pihenő bort egykor császárok, pápák és költők itták. Szőlőskertjeit nemes nagyurak és királyok birtokolták.

Tállya épített és szellemi örökségének megalapozásában meghatározó szerepet töltött be a Rákóczi család, akiknek birtokaként fejlődött erős borászati központtá a település. Tállyán keresztelték meg Kossuth Lajost. Itt élt egykor Lavotta János hegedűművész, és az itt élőkről mintázta Mikszáth Kálmán a Különös házasság című regényének figuráit.

A település máig gyakorolt hagyományos mesterségei a zempléni tölgyfából a helyi kádárműhelyben végzett hordókészítés, a kőfaragás és az úrihímzés. Tállyát mindezek mellett a művészetek, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé.

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom