Sauska Tokaj

A Sauska Tokaj és Villány városában is megtalálható pincészet. A hazai borvidékek közül talán a két legismertebb területen elhelyezkedő pincészet évtizedes hagyományokkal bír.

A hazai borvidékek az ország legkülönbözőbb pontján találhatóak. Tokaj Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke.  Világhírre azonban csak a 17. században emelkedett, amikor a jellegzetes kései szüret és a borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék rangos különlegessége a Tokaji aszú.

A Tokaj-hegyaljai borvidék 1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a Tokaji bor a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

Sauska Tokaj

A Sauska pincészet Tokajban 2003-ban nyitotta meg a kapuit az egykori Tokaji Polgári Kaszinó neoklasszicista épületében. A családi vállalkozást Sauska Krisztián indította útjára és az évek során komoly fejlesztéseken, újításokon esett át.  A szőlőtőkék, melyekből főleg száraz borok készülnek Tokaj-Hegyalja 16 dűlőjében, 50 hektáron találhatóak. Ezek közül kiemelt jelentőségűek a mádi Birsalmás-, Köves-, Szent-Tamás dűlő, a rátkai Padihegy, Istenhegy és Középhegy. 

Mára nemcsak a pincészetük üzemel – mely Villányban és Tokajban borkóstolásra is várja az érdeklődőket – de étterem, és webshop is szolgálja a kényelmesebb látogatást. Hiszen, aki a kóstolás során megéhezne éhét itt csillapíthatja, aki pedig nem tudja eldönteni melyik nedűből vigyen haza, az később is rendelhet kényelmesen a webshopból.  

Érdekesség, hogy a webshopban nemcsak kiváló minősítésű könnyedebb és testesebb borkülönlegességek, de pezsgők és élmény utalványok is megvásárolhatók. Remek ajándék lehet születésnapra, évfordulókra, vagy csak úgy…

Sauska Tokaj – borkóstolás

Borkóstolásra csak előzetes egyeztetést követően van lehetőség, az alábbi elérhetőségeken:

Telefonszám:

+36 30 593 6067

+36 47 552 155

E-mail: tokaj@sauska.hu

Cím: 3910 Tokaj, József Attila u. 2.

Érdekesség

A Tokaji borvidéken Rátkán – Mádtól néhány km távolságra a Sauska Borászat egy egyedülálló, vadonatúj pincészetet épít, mely helyszíne lesz borászatnak, borbemutatónak, de borbíráló tereket is magába foglal a több, mint 4000 négyzetméteres alapterület. Két épületrészt terveznek egybekovácsolva. Egy négyszög alaprajzút és egy kehely formájút, melyek szerkezetileg ugyan eltérő kialakításúak lesznek. Az épület tetejét zöld felület takarja majd és a dűlők látványába illeszkedően kerül kialakításra. Kíváncsian várjuk a végeredményt! Bár a Sauska már enélkül is fogalom.

A borászat pedig Tokaj és Villány után már Budafokon is elérhető, hiszen 2015 óta a pincészet robosztus pincerendszerét alakítják folyamatosan, mely helyet fog biztosítani a pezsgőkészítésnek. Hiszen a jellegzetes klíma, a kiegyensúlyozott szellőzés és a fényviszonyok mind megfelelnek a különlegességek készítéséhez szükséges követelményeknek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_borr%C3%A9gi%C3%B3inak_list%C3%A1ja

Címlap kép: Sauska borok (forrás: https://borrajongo.blog.hu/2021/03/16/biztos_alapok_sauska_tokaj_2019-es_borok_a_nappaliban)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom