Sanzon Tokaj

A Sanzon Tokaj tulajdonképpen egy erdőbényei borászat nevét takarja, melyet egy Tokaj-Hegyaljai születésű hölgy – Rácz Erikaés a férje keltett életre 2014-ben.

A Tokaj-hegyaljai borvidék 1737 óta zárt térség, ami azt jelenti, hogy ide más területről származó szőlőt, mustot, bort – palackozott borok kivételével – behozni nem szabad. Ezzel a Tokaji bor a borvidék borai, borkülönlegességei fokozott védelemben részesülnek.

A hazai borvidékek az ország legkülönbözőbb pontján találhatóak. Tokaj Magyarország legnevezetesebb, világszerte ismert szőlő- és bortermő vidéke.  Világhírre azonban csak a 17. században emelkedett, amikor a jellegzetes kései szüret és a borkészítési eljárás eredményeként ismertté vált a borvidék rangos különlegessége a Tokaji aszú.

De nemcsak aszúbor, hanem számos egyéb borkülönlegesség is palackozásra kerül a különböző pincészetek által szüretelt nedűből.


A Sanzon és Erdőbénye

A Tokaj-Hegyaljai borvidékhez tartozó település Erdőbénye is. Ez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, a hegyek ölelésében megbúvó település a pincészeteken kívül számos látnivalóval, nevezetességgel is várja az érdeklődőket. Érdemes több napra érkezni, mivel a település sokféle rendezvénynek ad helyszínt, bármikor belefuthatunk egybe.

Sanzon Tokaj – a kezdetek

Kezdetben 0,3 ha területen indították vállalkozásukat, mely mára 3 ha területnyire növekedett. Fő elvük a biodinamikus művelés, ennek fényében öko gazdálkodást is folytatnak a pincészetük közelében elhelyezkedő dűlőkön. Mivel 4-5 ezer palackot készítenek évente, fontos számukra a letisztultság és a feldolgozás során a harmónia mind a szőlőben és a pincészetben egyaránt.

Főbb dűlőik a Rány, Palánkos és Nyakvágó, ahol leginkább furmint és hárslevelű szőlőfajták találhatók.

A boraik között megtalálhatók édes szamorodni, félédes sárgamuskotály, száraz hárslevelű és furmint egyaránt.

Borkülönlegességeiket webshopjukon keresztül is megvásárolhatjuk, de akár a számos rendezvény egyikén, melyet folyamatosan tartanak az évek során.A fesztiválok és egyéb rendezvények különlegessége a Sanzon Habzóból készült Rossini koktél, érdemes kipróbálni. Ha lehetőségünk van rá, ne hagyjuk ki.

Sanzon Tokaj – napjainkban

A borászat mára számos rendezvény helyszíne. Egész évben várják az érdeklődőket, de webshopon keresztül is elérhetőek borkülönlegességeik.  A rendhagyó Bor, mámor…Bénye! rendezvénysorozat immár évről-évre megrendezésre kerül.

Érdekesség, hogy a webshopban nemcsak kiváló minősítésű könnyedebb és testesebb borkülönlegességek, de utalványok is megvásárolhatók. Remek ajándék lehet születésnapra, évfordulókra, vagy csak úgy…

Sanzon Tokaj – borkóstolás

Borkóstolásra az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

Telefonszám: +36 20 335 2558

Cím: 3932 Erdőbénye, Bethlen G. u. 66.

Mert a Sanzon Tokaj egy életérzés!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_borr%C3%A9gi%C3%B3inak_list%C3%A1ja

Címlap kép: Sanzon borászat (forrás: https://www.boraszportal.hu/borpontok/sanzon-tokaj-76 )

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom