Hungarikumok

Magyarország nevének említésekor gyakran szóba kerülnek a hazánkkal kapcsolatba hozható hungarikumok. A hungarikumok a magyar nemzeti értékeken belül olyan értékek, amelyek léte megőrzendő és egyedülálló. A nemzeti tudat erősítésének céljából fontos ezek összegyűjtése, védelme és dokumentációja.

Hungarikumok – Tokaji aszú

Tokaj hungarikuma, a tokaji aszú 2013 óta a Hungarikum gyűjtemény része. A tokaji aszú olyan nemzeti érték, mely nem csak a tokaji identitás része, hanem a magyarság öröksége, amely hozzájárul az új nemzedékek nemzeti hovatartozásának kialakításához és megerősítéséhez. Mindazonáltal a tokaji borászat jellegzetes eleme, mely a várost messze földön híressé tette.

A hungarikumok (Hollokő hungarikum, Baja hungarikumTúró rudi hungarikum-e) olyan kiemelkedő értékek, amelyekre büszkék lehetünk, amelyek erősítik a magyarság kulturális sokszínűségét. A 2012. évi XXX. törvény értelmében felállított Hungarikum Bizottság feladata nemcsak az, hogy gondozza és frissítse a listáját, de az is, hogy védelmet nyújtson ezeknek az értékeknek.

Hungarikum felvételének folyamata

Egy új érték hungarikummá nyilvánítására bárki tehet javaslatot. Ez egy alulról építkező, többlépcsős folyamat. A folyamatot a Nemzeti Értékpiramis ábrázolja.  A nemzeti értékek felterjeszthetőek a Hungarikum Bizottság általi elbírálással a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé, majd újabb felterjesztéssel a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.

Ezen elv alól kivételt a törvény erejénél fogva hungarikummá minősített 12 érték képez: hungarikum az UNESCO világörökségi helyszínek és a szellemi kulturális örökség területéről. Van még érték bőven Magyarországon, mely hungarikummá lehet. Itt jön pedig egy érdekes kérdés: Hungarikum-e a Túró Rudi?

Hungarikumok besorolása 

A Hungarikumok Gyűjteményében található hungarikum félék az alábbi szakterületi kategóriákba sorolhatóak:

  • Agrár- és élelmiszergazdaság
  • Egészség és életmód
  • Épített környezet
  • Ipari- és műszaki megoldások
  • Kulturális örökség
  • Sport
  • Természeti környezet
  • Turizmus vendéglátás

Bővebb infók: http://www.hungarikum.hu/

Címlapkép: Hungarikum-logo (forrás: https://www.hungarikum.hu)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom