Borvidékek

A hazai borvidékek az ország legkülönbözőbb pontján találhatóak. A legismertebb a világörökségi elismeréssel díjazott Tokaj Hegyalja, de a többi is mindenképpen megér egy látogatást.

Hazai borvidékek– számokban

22 ismert borvidék található Magyarország területén:

Borvidékek – a klasszikus bor

Az országon belüli éghajlati és domborzati viszonyok változásinak következményeképp a különböző borvidékeken termelt szőlőből, különböző karakterű borokat készítenek.

De mi is a bor valójában? Erjesztett szőlőlé: szőlőből készül, alkohol tartalma van és nincs benne buborék. Nem számít klasszikus bornak a más gyümölcsből készített bor, pl. a manapság egyre divatosabb almabor (cider), vagy meggybor sem. Ugyanígy nem számít klasszikus bornak, amihez alkoholt adnak, pl. a portói sem.

Borvidékek – fehér borok

A fehérborok alapvetően fehér szőlőfajtákból készülnek, de néhány kék szőlőfajta is felhasználható fehérbor készítéséhez. Szőlőfajták, amikből fehérbor készülhet:

Irsai Olivér, Chardonnay, Rajnai Rizling, Sauvignon Blanc, Cserszegi fűszeres, Olaszrizling, Furmint,

Borvidékek – rozé borok

A rozék kék szőlőből készülnek, de nem úgy, hogy a fehérbort és a vöröset összekeverik. Bár a Champagne például így készül. A színük azért ilyen világos, mert a szőlőt csak rövid ideig (4-6 óráig) hagyják héjon ázni, így kevesebb színanyag és tannin – vagyis kesernyés ízű csersav – oldódik ki. Így lesz a színük halvány lazacrózsaszín és ennek köszönhető üde gyümölcsösségük is.

Borvidékek – vörös borok

A vörösborok kék szőlőből készülnek. A színanyag a szőlő héjában található, a fontos íz- és aromaanyagokkal együtt, így ezeket préselés előtt nagyon fontos kiáztatni belőlük. Van, amikor a nagyon jó minőség érdekében a szőlőt le is bogyózzák a héjon tartás előtt. Szőlőfajták, amikből vörösbor készülhet:

Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah vagy Shiraz, Kékfrankos, Kadarka, Portugieser

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarország_borrégioinak_listaja

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom